Пластик, сміття і випалена земля: як зробити свій пікнік eco-friendly

Свято це завжди добре, а найкраще – коли воно без шкоди для довкілля. Часто пікніки та шашлики у зелених зонах залишають по собі безліч екологічних ран, причини яких ми вирішили розібрати разом із Ксенією Ренчковською @eco_kseniia - волонтеркою міжнародного молодіжного руху @schoolresyclingworld.

Відпочинок на природі: як зробити його безпечним для довкілля?

Найбільшою проблемою після «шашличків» є одноразовий посуд, який часто люди намагаються спалити у багатті. Приховати докази на 100% вдається не часто і частинки у вигляді кришечок, баночок, наприклад, залишаються тліти на землі. Я вже не кажу про ту шкоду, яку наносить спалювання пластику.

Під час процесу горіння виділяються небезпечні гази, такі як: діоксини та фурани. Із повітрям вони можуть розповсюджуватися на великі території. Також у землю можуть потрапляти канцерогени й важкі метали. Вони просочуються у грунтові води, а потім можуть і потрапити у вашу склянку. 

Що небезпечно для природи – небезпечно і для людини.

Навіть, якщо ви заберете пластик із собою – цей матеріал неможливо переробити і зі смітника він потрапляє на звичайне звалище, сортувальні станції його не приймають.

«Серед великої кількості пластикової тари і упаковки до переробки придатні тільки пластикові пляшки (РЕТ, 1 код) і флакони (HDPE, 2 код, РР, 5 код), деякі види поліетиленових плівок (LDPE, 4 код).

Увесь одноразовий посуд - контейнери, стакани і кришечки до них, прибори і соломинки виготовляються з РЕТ (1 код), PP (5 код) та PS (6 код). Все це - звичайний непотріб, який не вважається за вторсировину.

Те саме стосується брудних поліетиленових пакетів і горняток для кави.

Треба зрозуміти, що такі начебто комфортні речі насправді стають проблемою»

УкаїнаБезСміття

А як же паперовий одноразовий посуд, хіба він теж такий шідливий?

Справа в тому, що навіть паперові стаканчики та тарілки покриваються тонким шаром плівки, що не дає їм розмокати, тож такий посуд так само є неекологічним. Повністю паперовий посуд знайти можна, але у зручності його використання я вас запевнити не можу, адже такі тарілки у будь-який момент можуть розмокнути. Також варто наголосити на сировині, з якого виробляється екопосуд – вирубуваня дерев не є альтернативою.

Найкраще, що я пропоную, це бамбуковий посуд, який постійно зможете використовувати. Він легкий, зручний та надзвичайно привабливий.

Також новинками на ринку є посуд з кукурудзяного крохмалю та соломи або висівок з повністю природних компонентів, тож якщо ви закопаєте його просто в лісі – воно послугує навіть добривом. У вільному доступі такий товар знайти важко, та плануючи відпочинок на травневі свята, кожен може замовити набір біопосуду в інтернеті. Доречі, саме українські стартапери започаткували його виготовлення.


Та повністю уникнути пластику на пікніку не вдасться, пляшки, пакування з магазину..

Тоді ми обов’язково беремо з собою пакети для сміття, та збираємо усе, щоб відправити на станції сортування. Пам’ятайте, що все відсортоване сміття має бути сухе і чисте. Доречі, ще однією пластиковою проблемою є вологі серветки. Для того, щоб уникнути їх використання можна просто помити руки – візьміть з дому воду та шматочок мила.

Усі недоїдки можна перетворити на компост – просто закопавш. А хліб краще залишити пташкам, вони будуть задоволені.

Перейдемо до приготування їжі. Що робити тим, хто не має мангалу чи грилю, а хоче запашного барбекю?

У лісі заборонено розпалювати відкрите вогнище. Після великих температур місце на землі залишається пусткою впродовж кількох років. Винятком є відведене місце на землі обкладене цеглою або випалене вже неодноразово.

А хоч назбирати гілля у лісі можна?

Так, але тільки назбирати, адже вирубування дерев у природних зонах протизаконне. Особливо, якщо ви обрали для відпочинку парк чи зону заповідника. У такі місця краще приходити з приготованою їжею заздалегідь.

І звичайно - менше шуму, адже сезон лісової тиші триває до 15 червня. Наостанок, поділіться вашим топом інформаційних ресурсів на тему екології:

Крутий всесітній проєкт - @theworldlesson Ініціатива знайомить з цілями сталого розвитку та способами їх досягнення. Урок присвячений 13-й цілі - помякшення наслідків кліматичних змін.

Громадська Організація Rethink (@rethinkua) неурядова організаціїя яка розповідає про виклики і проблеми кругової економіки,
інновації та альтернативи особливо небезпечних для довкілля виробництв. Тут коротко описують практику зарубіжних країн, тож ви легко залишатиметеся
в курсі основних трендів екологічного руху.

Ну і звичайно наша організація, де ми навчаємо людей екосвідомого життя - @schoolresyclingworld.

 Ілона Маруга

Коментарі